Rozwiń menu

prasowe

Krzysztof Domarecki nagrodzony Medalem Stulecia Odzyskanej Niepodległości

2019.05.08

Krzysztof Domarecki – prezes zarządu i założyciel Grupy Selena oraz twórca funduszu Fidiasz – został wyróżniony przez Premiera Rzeczpospolitej Polskiej Mateusza Morawieckiego Medalem Stulecia Odzyskanej Niepodległości w uznaniu za zasługi dla polskiej gospodarki. Medal przyznawany jest w ramach obchodów odzyskania przez Polskę niepodległości osobom, które m.in. przyczyniły się do budowania wspólnoty obywatelskiej oraz budowania dobrobytu gospodarczego kraju.

Krzysztof Domarecki, prezes zarządu Seleny FM SA. „Cieszę się, że Pan Premier docenia wkład przedsiębiorców w umacnianie Państwa Polskiego. W krajach o długiej tradycji przedsiębiorczości zarówno władze oraz administracja, jak i sami przedsiębiorcy mają głęboko zakodowaną świadomość, że rodzima przedsiębiorczość jest czynnikiem stabilizującym państwo wewnętrznie i umacniającym je na arenie międzynarodowej. Od 2000 roku Selena rozpoczęła ekspansję na rynki zagraniczne. Dziś po 18 latach tej ekspansji jesteśmy jedną z tych firm, w których centrala znajduje się w Polsce. Dzięki temu tworzymy tu setki wysokowartościowych i wysokopłatnych miejsc pracy – typowych dla centrali korporacji. Jednocześnie wszędzie na świecie jesteśmy znani jako firma polska, a nasze wyroby sprzedajemy do ponad 70 krajów pod marką Tytan”. – podkreśla Krzysztof Domarecki, prezes zarządu Seleny FM SA.

Krzysztof Domarecki – przedsiębiorca i inwestor, absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu Wrocławskiego, od ponad 25 lat związany jest z branżą chemii budowlanej. Jest założycielem, a obecnie prezesem zarządu Seleny FM – jednego z trzech największych producentów piany montażowej dla budownictwa na świecie, którego najbardziej rozpoznawalną marką jest Tytan. Grupa zatrudnia obecnie niemal 1800 osób, a jej zakłady produkcyjne zlokalizowane są w Polsce, Brazylii, Korei Południowej, Chinach, Rumunii, Turcji oraz w Hiszpanii i Kazachstanie. Od 2008 roku firma jest notowana na GPW. W 2018 roku przychody Seleny wyniosły ponad 1,2 miliard złotych.

Medal Stulecia Odzyskanej Niepodległości.jpgOd 2009 roku Krzysztof Domarecki aktywnie inwestuje również na rynku funduszy typu Venture Capital. Jego fundusz inwestycyjny – Fidiasz FIZ zapewnia młodym firmom nie tylko finansowanie, ale również wsparcie w zakresie rozwoju kompetencji, marketingu, wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów czy usług, a następnie - ekspansję międzynarodową. Pierwszą inwestycją Fidiasza jest FinAi - założona w 2016 r. polska spółka technologiczna z branży fintech, która opracowała i wdrożyła innowacyjną platformę kredytową uproszczającą drogę klienta do uzyskania kredytu bankowego.

Za swoje osiągnięcia biznesowe Krzysztof Domarecki został odznaczony przez Ministra Spraw Zagranicznych medalem „Bene merito”. Otrzymał także wiele nagród w tym Nagrodę Prezydenta Wrocławia za „ulokowanie gospodarki Wrocławia w światowej sieci powiązań i zbudowanie rozpoznawalnej marki firmy”, tytuł „Tego, który zmienia polski przemysł” miesięcznika „Nowy Przemysł” oraz tytuł „Osobowość Dolnego Śląska” w ramach Dolnośląskiego Plebiscytu Gospodarczego. W 2008 roku otrzymał także wyróżnienie w konkursie „Przedsiębiorca Roku” (kategoria „Odpowiedzialność społeczna”), organizowanym przez firmę Ernst & Young. W kręgu pozabiznesowych zainteresowań Krzysztofa Domareckiego znajdują się m. in. filozofia, historia i teoria globalizacji.

Uroczystość wręczenia  Medalu Stulecia Odzyskanej Niepodległości w siedzibie Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii

8 maja 2019 roku Krzysztof Domarecki został nagrodzony Medalem Stulecia Odzyskanej Niepodległości. Uroczystość odbyła się w siedzibie Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii, a medal w imieniu Premiera Rzeczpospolitej Polskiej – Mateusza Morawieckiego wręczany był przez Minister Jadwigę Emilewicz. Medal Stulecia Odzyskanej Niepodległości jest odznaczeniem nadawanym w okresie trwania Narodowych Obchodów Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej w latach 2018–2021. Przyznawany jest osobom żyjącym, które przez: pełnienie nienagannej służby publicznej – cywilnej lub wojskowej, walkę o niepodległość oraz działalność na rzecz przemian demokratycznych, aktywną działalność zawodową i społeczną, twórczość naukową, literacką i artystyczną – przyczyniły się do odzyskania lub umacniania suwerenności Rzeczpospolitej Polskiej.